خاستگاه اهلی‌شدن مرغ

خاستگاه اهلی‌شدن مرغ

دکتر کریم علیزاده

برگرفته از تلگرام جامعه باستان‌شناسی

Society for Iranian Archaeology

علیرغم اینکه امروزه مرغ یکی از مهمترین منابع غذایی انسان محسوب می‌شود، در مقایسه با سایر حیوانات اهلی، خاستگاه و زمان اهلی‌شدن آن چندان روشن نبوده است. یکی از فرضیات رایج این بوده که مرغ حدود 9000 سال پیش در شمال چین و نیز حدود 4000 سال پیش در پاکستان اهلی شده است. گروهی از پژوهشگران با مطالعه‌ی 863 ژنوم از مرغ‌هایی که در سراسر دنیا پراکنده‌اند و چهار گونه‌ی وحشی جنگلی نتایج جالب توجهی به دست آورده‌اند. نتایج این مطالعات حاکی از این است که مرغ در منطقه‌ای در جنوب شرق آسیا، محدوده‌ی جنوب غرب چین، شمال تایلند، و میانمار اهلی شده است. همچنین، نتایج این مطالعات نشان می‌دهد که انشقاق مرغ از تبار وحشی‌اش زمانی بین 12800-6200 سال پیش اتفاق افتاده است و اهلی‌شدن آن باید زمانی پس از آن بازه‌ی زمانی روی داده باشد. این نتایج و کشفیات می‌تواند بر کشاورزی اولیه و نیز شبکه‎ی داد و ستد در آن منطقه نوری بتابد و اینکه چه ویژگی‌هایی در نمونه‌های وحشی نظر و توجه مردمان جنوب شرق آسیا را به خود جلب کرده که اقدام به اهلی کردن آن کرده‌اند.
نکته‌ای که باید به آن توجه کرد اینکه مطالعات ژنوم که این پژوهشگران انجام داده‌اند بر روی نمونه‌های باستانی انجام نشده است. نکته‌ی دیگر اینکه، باستان‌شناسان از چندین سال پیش به بقایای استخوانی مرغان در کاوش‌های باستان‌شناختی توجه بیشتری نشان داده‌اند و نمونه‌های بسیاری مستندنگاری کرده‌اند. باستان‌شناسان پیش از این پیشنهاد داده‌اند که مرغ حدود 3500 سال پیش اهلی شده است.

نتایج این پژوهش‌ها در مقاله‌ای در شماره‌ی تازه‌ی نشریه‌ی Cell Research منتشر شده است که از لینک زیر در دسترس است. 

https://www.nature.com/articles/s41422-020-0349-y

خاستگاه اهلی‌شدن مرغ
خاستگاه اهلی‌شدن مرغ
close

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *