اجاق گودالی، فن آوریِ به کار گرفته شده توسط نئاندرتال ها

اجاق گودالی، فن آوریِ به کار گرفته شده توسط نئاندرتال ها

دکتر سامان حیدری گوران

برگرفته از صفحه اینستاگرام

diyarmehr_paleolithic_institut 

باستان­ شناسان اسپانیایی در کاوش­ های محوطه روباز پارینه سنگی میانی “ال سالت El Salt” در اسپانیا که متعلق به جوامع نئاندرتال است موفق به کشف یک اجاق گودالی شکل در مرز بین دو لایه باستانی شدند. از نظر ریخت شناسی، وجود این ساختار اجاق مانند از زمینه ای که در آن واقع بود متمایز می نمود، و نشان از کارکردی متفاوت داشت. این ویژگی ها باعث گردید که باستان شناسانی که در آنجا کار می کردند، آن بخش از رسوبات را مورد آزمایش قرار دهند. این محوطه در مقابل یک دیواره ی سنگی آهکی پلیوسن به ارتفاع 38 متر پوشیده از رسوبات توفا و تراورتن قرار دارد. کاوش و تحقیق در این محوطه از سال 1986 توسط دانشگاه La Laguna ادامه دارد. استقرار در این محوطه با سنی بالغ بر 60 تا 45 هزار سال، شامل یک نهشته ضخیم مطبق به ضخامت حدود 6 متر است. اکثر اجاقها در این رسوبات ساده و مسطح هستند و تنها یکی از آنها متفاوت بوده است، یعنی در یک بخش گودالی شکل قرار دارد. این اجاق گودالی به عنوان ساختاری به شکل کاسه با عمق کمتر از یک متر و قطر بین60 سانتی متر تا یک متر است. با توجه به اینکه اجاق های ساخته شده بر روی یک سطح صاف می تواند منجر به تغییر رنگ گودالی مانند رسوبات زیرین شود، شناسایی دقیق اجاق های گودال، یک مرحله مهم از تفسیر رفتار انسان های نئاندرتال محسوب می شود. این پدیده ها با استفاده از رویکردهای علمی شامل میکرومورفولوژی، تحلیل نشانگر زیستی چربی ها _ برای تعیین منابع سوخت _ و تعیین دمای شکل گرفته در محل، باستان مغناطیس شناسی و جانورباستان شناسی مورد مطالعه قرار گرفته است. اجاق مورد نظر که در یک گودال شکل گرفته است، حاوی ته نشست گیاهی ضخیمی است که احتمالا نشانه بر پایی آتش به صورت متعدد و با دمای بالا و وجود شعله اتش در زمان طولانی است. شواهد مختلف نشان می دهد که آتش به دمای بالای (500-600 درRL) رسیده است. این اجاق احتمالا طولانی مدت استفاده شده و سوخت آن شامل ترکیبی از چوب و گیاه می باشد. نکته جالب اینکه در حین استفاده از این اجاق، بقایای حیوانی مصرف شده (به ویژه دنده ها و درشت نی گوزن قرمز) در آن نیز ریخته شده است. از جمله روشهای جالب توجه در این تحقیق مطالعات میکرومورفولوژی در این اجاق، نشان از وجود زغال و بقایای ارگانیک دیگری نیز هست. این مطالعه از نوع خود بی سابقه بوده و با استفاده از تکنیک های مختلف دانشمندان برای اولین بار نشان داده اند که جوامع نئاندرتال برای داشتن کنترل بهتری بر آتش اجاق خود را در یک گودال طبیعی و یا حتی گودالی که خود حفر کرده اند بر پا می کردند.

– الهام فتوحی، کارشناسی ارشد باستان شناسی دانشگاه رازی- گروه پژوهشی زمین باستان شناسی، شرکت زمین ریز کاوان
– س.ح.گوران، موزه نئاندرتال، آلمان
مقاله اصلی از طریق لینک زیر برای دوستاران این مبحث قابل دسترسی است:

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305440320301588?via%3Dihub

close

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *